SOOPER KOL

Program yang merealisasikan impian anda menjadi
Instafamous, Tweet Famous dan YouTubers!

Team Buat Hal

SOOPER KOL

Untuk mereka yang ingin menjadi Instafamous, Tweet Famous, YouTubers
& menjana pendapatan melalui media sosial

Adakah Anda Seorang :

01

Mempunyai impian untuk menjadi seseorang yang menempa nama di media social?

02

Ingin membina kerjaya sebagai seorang yang berpengaruh atau ‘Key Opinion Leader’ di media sosial tetapi tidah tahu bagaimana untuk bermula?

03

Mahu menjadikan minat atau hobi anda sebagai satu penjana pendapatan melalui media sosial?​

Gunakan minat, pengetahuan atau pengalaman yang anda ada untuk menjadikan anda seseorang yang berpengaruh di media sosial. Anda boleh gunakan pengaruh dan status anda untuk menjana pendapatan yang anda impikan. Anda mempunyai kebebasan ke atas had yang anda ingini…

Apa itu 'KOL' ?

‘Key Opinion Leader’ atau KOL ialah seseorang yang pakar atau mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang sesuatu perkara atau subjek.

Oleh sebab itu, KOL ini boleh dikatakan sebagai seseorang yang berpengaruh di dalam bidang tertentu.

KOL juga merupakan sumber ilmu di mana orang ramai akan meminta pendapat tentang sesuatu perkara.

Apa yang menarik di sini ialah semua kerjaya KOL BERMULA DENGAN BENDA YANG MEREKA MINAT.

Oleh itu, dengan berbekalkan sedikit ilmu dan dengan skil yang asas, sesiapa pun boleh menjadi KOL, TERMASUK ANDA!

KOLs
video3

Sebagai contoh...

Saya suka memasak...

"Hobi saya memasak. Waktu free saya, banyak saya tengok resipi di internet. Kalaulah boleh gunakan minat saya ni untuk dikongsikan di YouTube dan jadi KOL memasak, alangkah baiknya. Ini memang impian saya selama ni..."
kol memasak

Saya suka fitness!

"I ni hantu fitness! Ramai member tanya I pasal regime yang mana untuk buat kalau nak badan sado. I ada minat nak jadi fitness KOL, rasanya ada ke orang nak tengok tips kat IGTV nanti? Boleh nak share fitness lah, nutrition lah..."
fitness kol

Saya jual investment.

"Kalau nak cakap pasal investment, memang banyak aku boleh share. Nak jadi KOL investment, mungkin boleh tambah lagi klien nanti. Ini dah zaman 1-10, bukan 1-1 lagi. Lagi best kalau aku tak payah cari klien, tapi klien cari aku."
financial kol

Apa Bezanya?

KOL = Key Opinion Leader​

Mereka adalah golongan yang berpengaruh di media sosial melalui perkongsian mengenai satu topik yang mereka sangat minat atau mempunyai skill atau pengetahuan yang mendalam mengenai topik tersebut.

Sebagai contoh, Daniel sangat minat superbike. Semua info mengenai superbike dia memang fasih. Kalau kawan nak beli superbike, tentu akan tanya pendapat dia. Jadi, Daniel ni KOL superbike.

Dengan...

Influencer

Mereka adalah golongan yang berpengaruh di media sosial. Perkongsian mereka tiada topik yang khusus, tetapi lebih kepada gambar dan video yang cantik, sado dan kebanyakan post tiada caption atau topik yang menunjukkan minat, pengetahuan atau pemikiran mereka.

Ramai followers mengikut mereka semata-mata ingin melihat gambar dan video mereka yang cantik.

?

  • Masih ragu?
  • Boleh ke aku nak jadi KOL?
  • Macam mana nak mula untuk jadi KOL?
  • Boleh ke dijadikan kerjaya?
  • Boleh jana pendapatan ke?
  • Aku memang tak suka kerja ofis, tapi KOL ni ada future ke?
  • Bila aku cakap nak jadi KOL, semua member aku dah gelak kat aku, kata aku ni angan-angan jer banyak....

Di mana kami boleh membantu anda menjadi seorang KOL!

Tarikh : Sehingga Maklumat Lanjut
Masa : 9 Pagi - 6 Petang
Lokasi : MODEN HUB @ Atria Shopping Gallery

  • Membantu mereka yang ingin menempa nama dan menjadi seorang yang berpengaruh di media sosial
  • Memberi tunjuk ajar tentang ilmu dan skil asas yang diperlukan untuk menjadi seorang KOL supaya mereka boleh memulakan kerjaya KOL mereka dengan serta-merta
  • Memberi bimbingan dan perkongsian pengalaman dari ikon yang berpengaruh dalam industri media sosial supaya peserta mendapat teknik dan cara bagaimana untuk menjadi seorang KOL yang berjaya
  • Membantu mereka yang ingin menjadikan minat atau hobi untuk menjana pendapatan melalui media sosial
  • Memberi panduan supaya peserta boleh menjadikan KOL sebagai satu kerjaya sepenuh masa dan seterusya memperolehi pendapatan melalui kerjaya KOL

Janji Kami

  • Tiada caj tersembunyi
  • Tiada upsell yang akan dilakukan selepas bengkel ini

Day 1

  • Teknik-teknik asas yang diperlukan untuk menjadi seorang KOL
  • Bagaimana mengambil, menyunting gambar dan video secara mudah dan ringkas agar peserta boleh menggunakannya dengan serta-merta
  • Teknik mengambil gambar dan video yang mendapat ribuan ‘views’
  • Penulisan caption yang menarik perhatian fans & followers
  • Strategi untuk membina ‘fanpage’ atau ‘channel’ anda secara organik dan berkesan
  • Tip-tip mantap dari KOL yang telah berjaya menempa nama
  • Cara membina bisnes produk atau servis dengan menggunakan media sosial

Day 2

  • Kepentingan mempunyai minda yang betul dalam memulakan kerjaya sebagai KOL
  • Mempunyai ‘mindset’ seperti KOL supaya anda lebih bersedia dalam menghadapi cabaran dunia KOL
  • Kepentingan ‘Personal Brand’ dalam kerjaya KOL
  • Mencungkil minat atau bakat tersendiri yang akan dijadikan hala tuju kerjaya KOL
  • Menjana pendapatan melalui promosi atau ‘endorsement’ dari syarikat korporat dan swasta
  • Kriteria yang perlu ada pada KOL supaya menjadi pilihan sebagai ‘brand ambassador’
  • Mengapa KOL gagal dalam menarik minat pelanggan terutamanya dari golongan korporat

Bukan itu sahaja...

Dengan menghadiri kursus, anda juga akan mendapat :

3 Bulan Support Group

Sokongan & bimbingan dari group dan speakers kami selama 3 bulan secara percuma.

Brand Ambassador

Peluang untuk menjadi ‘brand ambassador’ untuk syarikat-syarikat korporat.

Khidmat KOL

Notis tentang program-program dari syarikat korporat yang ingin menggunakan khidmat KOL.

Brand Visitation

Peluang untuk melakukan ‘brand visitation’ ke syarikat swasta dan korporat untuk melakukan ‘product review’.

Ulangkaji Percuma

Jika anda terlupa tentang apa yang anda pelajari di dalam bengkel ini, jangan risau! Anda boleh menghadiri bengkel ini SECARA PERCUMA di masa hadapan!

Akses Percuma

Graduan SOOPER KOL akan mendapat akses percuma ke semua platform marketing oleh SOOPER!

FAQs

“SAYA TIADA BAKAT. BOLEHKAH SAYA MENJADI SEORANG KOL?”

Bakat bukannya penentu sama ada anda boleh menjadi seorang KOL. Sesiapa sahaja boleh menjadi seorang KOL. Anda hanya perlu ada minat dan usaha untuk memulakan hidup sebagai seorang KOL.

“SAYA NI SEORANG YANG PEMALU TAPI NAK JADI SEORANG KOL. BOLEH KE?”

Kebolehan untuk menjadi KOL bukan bergantung kepada sifat peribadi anda tetapi menggunakan kelebihan atau personaliti yang anda ada untuk menguatkan daya pengaruh anda, tidak kira samada anda seorang pemalu ataupun tidak.

“SAYA NI BUKANNYA KREATIF SANGAT. SUSAH KE NAK JADI INFLUENCER?”

Bukan semua orang yang kreatif adalah seorang KOL dan bukan semua KOL adalah seorang yang kreatif. Anda tidak perlu menjadi seorang yang kreatif untuk menjadi seorang KOL. Setiap individu mempunyai daya penarik dan gaya yang tersendiri yang boleh digunakan untuk menjadi seorang KOL.

"SAYA BUKAN MUDA LAGI...ADA KE ORANG NAK TENGOK SAYA KAT YOUTUBE?"

Umur tidak menjadi halangan. YouTuber yang paling muda adalah 3 tahun, manakala yang paling tua adalah 80 tahun. Paling penting adalah minat, sebab kalau mempunyai minat yang tinggi, akan adanya semangat untuk mencuba dan membuat sampai berjaya!

ADAKAH ANDA MEMPUNYAI PERASAAN SEPERTI DI ATAS?

ATAU ANDA MASIH KURANG KURANG YAKIN DENGAN DIRI ANDA?

Jangan risau... Kami boleh membantu anda!

Kerana selepas menghadiri kursus ini:

  • Kami akan memberi bimbingan agar anda tidak keseorangan dalam mengejar impian anda untuk menjadi seorang KOL!
  • Anda mempunyai cara bagaimana memulakan langkah untuk menjadi seorang KOL!
  • DAN…. Kami juga akan berkongsi dengan anda 6 CARA bagaimana anda boleh menjana pendapatan melalui kerjaya sebagai seorang KOL!

6 Saluran Pendapatan Sebagai Seorang KOL

Duta
Jenama

Program “Duta Jenama” dari syarikat korporat yang ingin menggunakan khidmat personaliti Influencer atau Instafamous sebagai duta barangan mereka

'Affiliate Marketing'​

Pemasaran produk dan servis dengan cara “affiliate marketing”. Kami ada lebih 500 jenama yang tersedia dalam program ini

FB Ads / Google Ads

Facebook atau YouTube dengan mempunyai “channel” atau saluran anda yang tersendiri di media platform tersebut, jana pendapatan dari FB Ads / Google Ads

Usahawan Produk Sendiri

Mengeluar dan menjual produk atau servis anda yang tersendiri di media sosial

Platform Marketing

Syarikat-syarikat korporat yang ingin menggunakan saluran anda, FB, IG atau YouTube untuk tujuan promosi produk mereka

'Live Commerce'

Syarikat-syarikat korporat melalui program “live show” bertujuan untuk memasarkan barangan atau servis mereka

TERUJA?
TAK SABAR NAK HADIR?
NAK TUNGGU APA LAGI!!!
KENA SAMBAR DENGAN PANTAS!!!

HANYA

RM599

Anda boleh menikmati :
  • 2 Hari Kursus
  • 6 Speakers
  • Percuma Ulangkaji Unlimited Time
  • Peluang Menjadi Brand Ambassador

Bukan sahaja dapat belajar ilmu daripada sifu-sifu sosial media, tapi semua pelajar SOOPER KOL akan dapat sign up percuma rakan brand kami yang mempunyai akses kepada lebih dari 500 brand. Jadi tunggu apa lagi?

Peluang sebegini mungkin tidak akan datang lagi. Ini peluang TERBAIK untuk anda pelajari strategi yang banyak membantu Instafamous, Tweet Famous dan YouTubers seperti Team Buat Hal, Faliq Fahmie, Khaizama, Abang DOiT, Dr Ira dari Allura Malaysia menjana pendapatan melalui media sosial sebagai KOL & Influencers.